RECEPTI GOBJIH JEDI

Na teh straneh objavljamo izvirne recepte gobjih jedi naših članov. Vabimo vse člane našega društva, da pripravite svoje recepte in nam jih pošljete za objavo na teh straneh.
 

FRITAJA Z GOBAMI
 

 

 

SESTAVINE:
 

½ kg divjih špargeljev

20 dag sekljane čebule

20 dag pečene slanine

20 dag  gob

8 jajc

6 žlic olivnega olja

1 žlička soli

Poper

1 žlička vegete

  PRIPRAVA:

Na olju prepražimo čebulo, dodamo očiščene in na 2 cm dolge narezane šparglje in dušimo, da se šparglji zmehčajo dodamo narezano slanino in gobe nekaj časa še dušimo , ko voda popolnoma izpari dodamo jajca, ki smo jih predhodno zmešali dobro zmešamo in spečemo do konca. Zraven postrežemo kruh.
 
GOBOV GOLAŽ
 

 

 

SESTAVINE:

1 kg mešanih gob

1,5 kg krompirja

3 čebule

4 stroke česna, šopek peteršilja, vejica zelene in malo gomolja, nekaj vejic svežega timijana ( lahko suh)

sol, poper, žlica sladke paprike, lovorjev list

žličko paradižnikove mezge

  PRIPRAVA:

Drobno sekljano čebulo prepražimo da postekleni, dodamo narezane gobe ki jih dušimo približno 20 minut, malo zalijemo dodamo timijan, sol, poper, sekljan česen, lovorjev list, 3-4 na drobne kocke narezane krompirje, papriko ki jo predhodno zmešamo z malo vode,  ostalo zelenjavo ki jo kasneje poberemo ven in kuhamo, toliko časa da se krompir razkuha in skoraj izgubi.  Po okusu dosolimo ali dodamo jušno kocko, ter postrežemo.
 
JURČKI Z JAJCI
 

 

 

SESTAVINE:

½ kg jurčkov
1dl olivnega olja
2 sekljani čebuli
2 stroka sesekljanega česna
5 jajc
sol, poper, sesekljan peteršilj, ščepec majarona

  PRIPRAVA:

Jurčke očistimo, in drobno zrežemo. Rahlo jih obarimo in odcedimo. Čebulo prepražimo na maščobi, da postekleni. Dodamo jurčke in česen ter popramo. Med stalnim mešanjem prilijemo stepena jajca. Solimo in mešamo dokler jajca ne zakrknejo. Nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem in majaronom.
 
ZMEŠANA JAJCA Z LISIČKAMI
 

 

 

SESTAVINE:

1-2 šalotki
2 jajci
sveže nabrane lisičke
olivno olje
sol, poper, peteršilj, ščepec majarona

  PRIPRAVA:

Gobe očistimo, zrežemo na manjše koščke in jih rahlo obarimo. V ponvi
segrejemo maščobo, dodamo sekljano šalotko toliko, da postekleni nato dodamo gobe malo še dušimo in dodamo jajci in začimbe ter vse skupaj zmešamo.
 
 GOBOVA JUHA
 

 

 

SESTAVINE:

½ kg svežih gob
čebula, strok česna
4 - 5 krompirjev
malo belega vina, olje, jušna osnova, ali goveja kocka
sol, poper, ščepec sladke paprike,

žličko paradižnikovega koncentrata
lovorov list, peteršilj, ščepec timijana

  PRIPRAVA:

Na olju prepražimo sekljano čebulo, da postekleni, dodamo očiščene na lističe narezane gobe papriko malo premešamo nato zalijemo jušno osnovo in na drobne koščke narezan krompir ter ostale začimbe, vino in paradižnik damo na koncu ko je juha kuhana. Po želji dodamo kislo smetano ali nekaj kapljic kisa.
 
SMRČKI V LONCU po Šentrumarsko
 

 

 

SESTAVINE:

1   kg smrčkov
15 dag pečene slanine, 1   kg krompirja
2  čebuli, 3  stroke česna
1  žlička sladke mlete paprike
1  žlica paradižnikove mezge
1  vejica timijana ( čajna žlička mletega )
1  žlica moke, 1  dl olja
2 žlici kisle smetane
sol, poper, lovor, jušna osnova ali goveja kocka

  PRIPRAVA:

Gobe smrčke (mavrahe) dobro očistimo ter narežemo na drobne koščke, sekljano čebulo prepražimo na olju dodamo gobe in slanino dušimo dokler voda ne izhlapi, potresemo moko malo premešamo in dolijemo jušno osnovo, sol poper, timijan, papriko, lovorjev list, sekljan česen in na kocke narezan krompir. Ko je krompir skoraj kuhan dodamo paradižnikovo mezgo in kislo smetano.
 
OCVRTI SMRČKI
 

 

 

SESTAVINE:
 

30 Smrčkov
1    dl moke
1    jajce
1    dl drobtin
sol, olje za cvrtje

  PRIPRAVA:

Smrčke dobro očistimo operemo, vzdolž prerežemo na polovičke glede na velikost in kuhamo v kropu 2-3 minute. V majhni količini vode. Kuhane odcedimo in s krp osušimo, solimo povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. V vročem olju ocvremo do zlato rumene barve. Tople postrežemo poleg pa skledo regratove solate.
 
RIŽOTA IZ SMRČKOV
 

 

 

SESTAVINE:

25 dag smrčkov
1   čebula
1   dl olja
35 dag riža
2 žlici sekljanega peteršilja
2 žlici graha
1 žlica paradižnikove mezge
1 sveža zelena paprika
½ jušne osnove, ali 2 knor goveji kocki
Sol, poper

  PRIPRAVA:

Na olju prepražimo sekljano čebulo, dodamo dobro očiščene na    koščke narezane smrčke in jih nekaj minut dušimo, zalijemo 1 dl  jušne osnove solimo popramo, dodamo drobno narezano papriko in dušimo približno 10 minut, nato dodamo riž, Paradižnikovo mezgo sekljani peteršilj (grah) če je sveži, drugače če je iz konzerve ga damo nekaj minut pred koncem ko je riž kuhan, zalijemo z ostalo
jušno osnovo in na rahlo premešamo in kuhamo pokrito na rahlem ognju da se riž skuha.
 

GOBOV NAMAZ (PAŠTETA)
 

  SESTAVINE:
 

½ kg mešanih gob

2 piščančja hrbta

¼ kg piščančjih jetrc

2 čebuli

2 stroka česna

10 dkg masla ali margarine

Malo sekljanega peteršilja

Žlička sladke mlete paprike

Žlica majoneze

Žlička gorčice

Malo majarona

Sol poper, jušna osnova, olivno olje
  PRIPRAVA:

Očiščene gobe skuhamo, odlijemo vodo nato jih na olivnem olju še malo pražimo nato ohladimo. Piščančja prsa skuhamo v jušni osnovi, ohladimo razkoščičimo, jetrca pražimo ohladimo ne smemo jih soliti, ravno tako čebulo sekljano prepražimo dodamo sekljan česen vse sestavine  skupaj ohlajene dobro  sekljamo v električnem  mešalniku (mikserju) dodamo peteršilj, ščepec majarona,  maslo, majonezo, gorčico, mleto papriko, sol in poper, po potrebi previdno dolivamo jušno osnovo da je masa lepo gladka. Če želite namaz bolj pikanten dodajte pekočo mleto papriko.
 
TELEČJA RULADA Z JURČKI
 
 

SESTAVINE:

 

2 telečja zrezka

120 g svežih jurčkov

120 g orehov

2 svinjske mrežice ( ali vrvico da rulade zvežete)

1šalotka

2 jurčka        

2 jajca

1 žličko sekljanega peteršilja, malo sekljanega česna

Sol, poper, malo timijana

Olje
  PRIPRAVA:

 

Zrezke potolčemo, da so čim tanjši in večji, na maslu pražimo sekljano šalotko,dodamo jurčke, ki smo jih predhodno zrezali, sekljan česen, timijan  in zdrobljeno zlato rumeno pražene orehe. Maso nato ohladimo dodamo sekljan peteršilj, jajca, sol poper dobro zmešamo in namažemo zrezke. Vsakega posebej zvijemo in  zavijemo v mrežico. Rulade  pečemo približno 25 do 35  minut ( z obračanjem ) odvisno kje jih pečete ali od pečic.

Pred serviranjem rulade narežemo na rezine jih prelijemo z smetanovo omako ali poljubno omako in kot prilogo dodamo kuhan riž in jurčke, ki smo jih narezali po dolžini in na olju zlato rumeno popekli.

Namesto teletine lahko uporabite svinjske zrezke ali puranje.

 
FIŽOL Z JURČKI
 
 

SESTAVINE:

80 dkg  rjavega fižola v zrnju

50 dkg  svežih jurčkov ali 50 g suhih

5  dkg   pečene slanine
1
 žlica moke
1
 žlička sladke paprike
1 žlica paradižnikove mezge
2
 žlici  masti ali olja
1dl     kisle smetane
Sol, poper
žlička sekljanega peteršilja
ščepec majarona
2-3 lovorjeve liste
3
 stroke česna,

1 čebula
  PRIPRAVA:

Na masti ali olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo slanino, sesekljan česen, lovor, majaron, papriko, paradižnikovo mezgo in na lističe narezane jurčke (suhe prej namočimo v vodi) solimo in vse skupaj še malo pomokamo, dušimo nato dodamo kuhan fižol , kuhamo še 15 min nato po želji dodamo kislo smetano in peteršilj ter postrežemo

 
Opomba!
Vse skupaj lahko daste tudi v pečico peči , na primer kot prebranac, kar da jedi še dodaten okus.

 

ZREZKI Z JURČKI
 

 

 

SESTAVINE:

4 zrezke (po želji) svinjske, puranove, piščančje, telečje

30 dkg jurčkov

sol, poper ,moka, ščepec majarona

strok česna

1 žličko paradižnikove mezge

1 žlico kisle smetane

sesekljan peteršilj
1
 čebulo 

  PRIPRAVA:

Zrezke rahlo potolčemo, solimo, popramo na eni strani pomokamo ter popečemo na maščobi. Popečene zrezke odstranimo in dodamo sesekljano čebulo. Ko malo zarumeni dodamo  blanširane jurčke ki jih malo pomokamo dodamo, paradižnikovo mezgo, česen, majaron  ter malo zalijemo z vodo ali juho. Dodamo zrezke ter kislo smetano in pred  serviranjem  posujemo z sekljanim peteršiljem zraven postrežemo široke rezance.

 

JURČKI  Z GORGONZOLO
 

 

SESTAVINE:

20 dkg  narezanih svežih jurčkov

3 dkg  sira gorgonzole

1 dl kisle smetane
1 žlica olja, malo vegete, in popra

 

PRIPRAVA:
 

Jurčke na olju popečemo, nato dodamo gorgonzolo, smetano in nekaj  kapljic vode dobro premešamo prevremo in serviramo.
 

Priprava hitra in enostavna.

 

PEČENI JURČKI ala Pinki
 

 

PRIPRAVA:

Manjše jurčke zrežemo na 2 oziroma 4 dele ( tako da so približno 3 do 4 cm veliki koščki ). Na olju v ponvi jih popečemo da dobijo zlato rumeno barvo, solimo po potrebi ali jih posujemo z vegeto. Pred serviranjem jih pokapamo s tržaško omako.

 

POHANI JURČKI
 

  PRIPRAVA:

Očiščene jurčke, zrežemo na  malo manj kot cm debele rezine in jih namočimo v belo vino za 1-2 uri. Nato jih paniramo, moka, jajce, drobtine in ocvremo.  Zraven postrežemo skledo domače solate.

 

OBARA  Z LISIČKAMI
 

 

SESTAVINE:

30 dag gob lisičk

50 dag krompirja

1        čebula

2        stroka česna

1        korenje

2        žlici moke

1        čajna žlička sladke paprike

2        lovorjeva lista

peteršilj, šetraj

sol, poper, kis, kisla smetana

  PRIPRAVA:

Na olju prepražimo čebulo, dodamo sekljan česen, korenček in olupljen na kocke narezan krompir, dobro premešamo, posujemo papriko in moko premešamo in prilijemo vodo, solimo ter dodamo peteršilj in šetraj vse skupaj dobro premešamo dodamo lisičke in kuhamo, da se krompir zmehča  po okusu dolijemo kis ter dodamo po želji še kislo smetano.

 

POLNJENI ORJAŠKI DEŽNIKI
 
  PRIPRAVA:

Mlade še zaprte dežnike  očistimo, odstranimo bet nato jih napolnimo s sirom šunko ali pršutom, paniramo in ocvremo, Ker so nasitni jih jemo samostojno z dodatkom kečapa ali hladno solato.