RECEPTI GOBJIH JEDI
Na teh straneh objavljamo izvirne recepte gobjih jedi naših
članov. Vabimo vse člane našega društva, da pripravite svoje recepte in nam jih
pošljete za objavo na teh straneh.
FRITAJA Z GOBAMI |
||||
|
SESTAVINE: ½ kg divjih špargeljev 20 dag sekljane čebule 20 dag pečene slanine 20 dag gob 8 jajc 6 žlic olivnega olja 1 žlička soli Poper 1 žlička vegete |
PRIPRAVA: Na olju prepražimo čebulo, dodamo očiščene in na 2 cm dolge narezane šparglje in dušimo, da se šparglji zmehčajo dodamo narezano slanino in gobe nekaj časa še dušimo , ko voda popolnoma izpari dodamo jajca, ki smo jih predhodno zmešali dobro zmešamo in spečemo do konca. Zraven postrežemo kruh. |
GOBOV GOLAŽ |
|||
|
SESTAVINE: 1 kg mešanih gob 1,5 kg krompirja 3 čebule 4 stroke česna, šopek peteršilja, vejica zelene in malo gomolja, nekaj vejic svežega timijana ( lahko suh) sol, poper, žlica sladke paprike, lovorjev list žličko paradižnikove mezge |
PRIPRAVA: Drobno sekljano čebulo prepražimo da postekleni, dodamo narezane gobe ki jih dušimo približno 20 minut, malo zalijemo dodamo timijan, sol, poper, sekljan česen, lovorjev list, 3-4 na drobne kocke narezane krompirje, papriko ki jo predhodno zmešamo z malo vode, ostalo zelenjavo ki jo kasneje poberemo ven in kuhamo, toliko časa da se krompir razkuha in skoraj izgubi. Po okusu dosolimo ali dodamo jušno kocko, ter postrežemo. |
JURČKI Z JAJCI |
|||
|
SESTAVINE: |
PRIPRAVA: Jurčke očistimo, in drobno zrežemo. Rahlo jih obarimo in odcedimo. Čebulo prepražimo na maščobi, da postekleni. Dodamo jurčke in česen ter popramo. Med stalnim mešanjem prilijemo stepena jajca. Solimo in mešamo dokler jajca ne zakrknejo. Nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem in majaronom. |
ZMEŠANA JAJCA Z LISIČKAMI |
|||
|
SESTAVINE: |
PRIPRAVA: Gobe očistimo, zrežemo na manjše koščke in jih rahlo obarimo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sekljano šalotko toliko, da postekleni nato dodamo gobe malo še dušimo in dodamo jajci in začimbe ter vse skupaj zmešamo. |
GOBOVA JUHA |
|||
|
SESTAVINE: žličko paradižnikovega koncentrata |
PRIPRAVA: Na olju prepražimo sekljano čebulo, da postekleni, dodamo očiščene na lističe narezane gobe papriko malo premešamo nato zalijemo jušno osnovo in na drobne koščke narezan krompir ter ostale začimbe, vino in paradižnik damo na koncu ko je juha kuhana. Po želji dodamo kislo smetano ali nekaj kapljic kisa. |
SMRČKI V
LONCU po Šentrumarsko |
|||
|
SESTAVINE: |
PRIPRAVA: Gobe smrčke (mavrahe) dobro očistimo ter narežemo na drobne koščke, sekljano čebulo prepražimo na olju dodamo gobe in slanino dušimo dokler voda ne izhlapi, potresemo moko malo premešamo in dolijemo jušno osnovo, sol poper, timijan, papriko, lovorjev list, sekljan česen in na kocke narezan krompir. Ko je krompir skoraj kuhan dodamo paradižnikovo mezgo in kislo smetano. |
OCVRTI SMRČKI |
|||
|
SESTAVINE: 30 Smrčkov |
PRIPRAVA: Smrčke dobro očistimo operemo, vzdolž prerežemo na polovičke glede na velikost in kuhamo v kropu 2-3 minute. V majhni količini vode. Kuhane odcedimo in s krp osušimo, solimo povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. V vročem olju ocvremo do zlato rumene barve. Tople postrežemo poleg pa skledo regratove solate. |
RIŽOTA IZ SMRČKOV |
||||
|
SESTAVINE: |
PRIPRAVA: Na olju prepražimo sekljano čebulo, dodamo dobro očiščene na koščke narezane smrčke in jih nekaj minut dušimo, zalijemo 1 dl jušne osnove solimo popramo, dodamo drobno narezano papriko in dušimo približno 10 minut, nato dodamo riž, Paradižnikovo mezgo sekljani peteršilj (grah) če je sveži, drugače če je iz konzerve ga damo nekaj minut pred koncem ko je riž kuhan, zalijemo z ostalo |
||
jušno osnovo in na rahlo premešamo in kuhamo pokrito na rahlem ognju da se riž skuha. |
GOBOV NAMAZ (PAŠTETA) |
||||
SESTAVINE: ½ kg mešanih gob 2 piščančja hrbta ¼ kg piščančjih jetrc 2 čebuli 2 stroka česna 10 dkg masla ali margarine Malo sekljanega peteršilja Žlička sladke mlete paprike Žlica majoneze Žlička gorčice Malo majarona Sol poper, jušna osnova, olivno olje |
PRIPRAVA: Očiščene gobe skuhamo, odlijemo vodo nato jih na olivnem olju še malo pražimo nato ohladimo. Piščančja prsa skuhamo v jušni osnovi, ohladimo razkoščičimo, jetrca pražimo ohladimo ne smemo jih soliti, ravno tako čebulo sekljano prepražimo dodamo sekljan česen vse sestavine skupaj ohlajene dobro sekljamo v električnem mešalniku (mikserju) dodamo peteršilj, ščepec majarona, maslo, majonezo, gorčico, mleto papriko, sol in poper, po potrebi previdno dolivamo jušno osnovo da je masa lepo gladka. Če želite namaz bolj pikanten dodajte pekočo mleto papriko. |
TELEČJA RULADA Z JURČKI |
||||
SESTAVINE:
2 telečja zrezka 120 g svežih jurčkov 120 g orehov 2 svinjske mrežice ( ali vrvico da rulade zvežete) 1šalotka 2 jurčka 2 jajca 1 žličko sekljanega peteršilja, malo sekljanega česna Sol, poper, malo timijana Olje |
PRIPRAVA:
Zrezke
potolčemo, da so čim tanjši in večji, na maslu pražimo sekljano
šalotko,dodamo jurčke, ki smo jih predhodno zrezali, sekljan česen,
timijan in zdrobljeno zlato rumeno pražene orehe. Maso nato ohladimo
dodamo sekljan peteršilj, jajca, sol poper dobro zmešamo in namažemo
zrezke. Vsakega posebej zvijemo in zavijemo v mrežico. Rulade pečemo
približno 25 do 35 minut ( z obračanjem ) odvisno kje jih pečete ali od
pečic. |
FIŽOL Z JURČKI |
||||
SESTAVINE: 50 dkg svežih jurčkov ali 50 g suhih 5 dkg pečene slanine |
PRIPRAVA: Na masti ali olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo slanino, sesekljan česen, lovor, majaron, papriko, paradižnikovo mezgo in na lističe narezane jurčke (suhe prej namočimo v vodi) solimo in vse skupaj še malo pomokamo, dušimo nato dodamo kuhan fižol , kuhamo še 15 min nato po želji dodamo kislo smetano in peteršilj ter postrežemo |
|||
Opomba! Vse skupaj lahko daste tudi v pečico peči , na primer kot prebranac, kar da jedi še dodaten okus. |
ZREZKI Z JURČKI |
|||
|
SESTAVINE: 30 dkg jurčkov sol, poper ,moka, ščepec majarona strok česna 1 žličko paradižnikove mezge 1 žlico kisle smetane sesekljan peteršilj |
PRIPRAVA: Zrezke rahlo potolčemo, solimo, popramo na eni strani pomokamo ter popečemo na maščobi. Popečene zrezke odstranimo in dodamo sesekljano čebulo. Ko malo zarumeni dodamo blanširane jurčke ki jih malo pomokamo dodamo, paradižnikovo mezgo, česen, majaron ter malo zalijemo z vodo ali juho. Dodamo zrezke ter kislo smetano in pred serviranjem posujemo z sekljanim peteršiljem zraven postrežemo široke rezance. |
JURČKI Z
GORGONZOLO |
|||
SESTAVINE: 3 dkg sira gorgonzole
1 dl kisle smetane |
PRIPRAVA:
Jurčke na olju popečemo, nato dodamo gorgonzolo, smetano
in nekaj kapljic vode dobro premešamo prevremo in serviramo. Priprava hitra in enostavna. |
PEČENI JURČKI
ala Pinki |
|
|
PRIPRAVA: |
POHANI JURČKI |
|
PRIPRAVA: Očiščene jurčke, zrežemo na malo manj kot cm debele rezine in jih namočimo v belo vino za 1-2 uri. Nato jih paniramo, moka, jajce, drobtine in ocvremo. Zraven postrežemo skledo domače solate. |
OBARA Z LISIČKAMI |
||||
SESTAVINE: 50 dag krompirja 1 čebula 2 stroka česna 1 korenje 2 žlici moke 1 čajna žlička sladke paprike 2 lovorjeva lista peteršilj, šetraj sol, poper, kis, kisla smetana |
PRIPRAVA: Na olju prepražimo čebulo, dodamo sekljan česen, korenček in olupljen na kocke narezan krompir, dobro premešamo, posujemo papriko in moko premešamo in prilijemo vodo, solimo ter dodamo peteršilj in šetraj vse skupaj dobro premešamo dodamo lisičke in kuhamo, da se krompir zmehča po okusu dolijemo kis ter dodamo po želji še kislo smetano. |
POLNJENI ORJAŠKI DEŽNIKI |
|||
PRIPRAVA: Mlade še zaprte dežnike očistimo, odstranimo bet nato jih napolnimo s sirom šunko ali pršutom, paniramo in ocvremo, Ker so nasitni jih jemo samostojno z dodatkom kečapa ali hladno solato.
|