UTRINKI 15. REDNE LETNE SKUPŠČINE DGŠŠ- Hočevje

Člani DGŠŠ-Hočevje smo se v petek, dne 28.2.2020,  zbrali na 15. redni letni skupščini, v prostorih Gostišča Krka na Krki.

Predsednik društva, Pavle Gregorka, je v imenu Upravnega odbora društva, kakor tudi v svojem imenu, pozdravil člane društva, predstavnike prijateljskih gobarskih društev, donatorje in še posebej župana občine Dobrova-Polhov Gradec g. Franca Setnikarja. Sledila so poročila organov društva o delu v letu 2019. Poročilo o delu društva je podal predsednik društva, Pavle Gregorka. Poudaril je, da smo bili v društvu v letu 2019 zelo aktivni in v celoti izpeljali 32 projektov.

Povedal je, da bomo v društvu tudi v letošnjem letu nadaljevali z izobraževanjem članov društva. Predavanja, za pridobitev naziva determinator pripravnik, bodo potekala na Igu, v organizaciji GMD Ig in se začnejo 12.3.2020, nato še 17.3.2020, 24.3.2020, 31.3.2020 in zaključek 7.4.2020 oz. po

dogovoru. Za pridobitev naziva determinator pripravnik je potrebno poznati 80 vrst gob. Tako izobraževanje smo pred leti že organizirali na koči na Šentrumarju, udeležili so se ga tudi člani GMD Ig. Predaval je Slavko Šerod, determnator mentor,  iz GD Lisička Maribor.


V mesecu marcu 2020 bomo nadaljevali z izobraževanjem za pridobitev naziva determinator svetovalec, za katerega je potrebno poznati 240 vrst gob. Predavanja so že v letu 2019 potekala enkrat tedensko v Ribnici, v organizaciji GD Ribnica. Skupščina je bila soglasna, da v organe MZS ponovno kandidirata naša člana, Pavle Gregorka za podpredsednika MZS in Dragica Pajntar za predsednico nadzornega odbora MZS.


Na koncu poročila je predsednik društva pohvalil vse članice, člane  in simpatizerje društva, ki svoj prosti čas namenijo aktivnostim in delu v društvu, donatorjem pa se je zahvalil za denarne prispevke in dobitke za srečelov.


Program dela za leto 2019 so prejeli vsi člani društva skupaj z vabilom na skupščino.

Sledila so še poročila blagajnika, gospodarskega odbora, častnega razsodišča in nadzornega odbora za leto 2019. Na skupščini je bil sprejet program dela društva za leto 2020 in finančni plan za leto 2020. V društvo gobarjev so bili sprejeti trije novi člani. Zaradi neplačevanja članarine je bilo iz evidence članstva črtanih deset članov. Skladno s sklepom UO so priznanje za marljivo delo v društvu prejele članice društva: Nevenka Murgec, Majda Miklič, Bojana Podržaj in Olga Jagodič. Zahvalo za večletno pomoč in podporo društvu so  prejeli naši donatorji: Radio Zeleni val, Občina Dobrova-Polhov Gradec in Marko Vrančič.Kronologijo dogodkov-aktivnosti društva v slikovni obliki skozi celo leto 2019 so se udeleženci skupščine lahko ogledali preko video posnetkov. Skupščine so se udeležili  tudi predstavniki prijateljskih gobarskih društev iz Iga in Ribnice. Zahvalili so se za povabilo na skupščino, pozdravili navzoče, pohvalili delo našega društva v preteklem letu in poudarili, da si tako dobrega in prijetnega sodelovanja želijo tudi v bodoče. Po končanem uradnem delu skupščine je sledilo še družabno srečanje.

   
Tradicionalni novoletni pohod do gobarskega doma na Šentrumarju
Člani društva gobarjev Štorovke Šentrumar Hočevje že tradicionalno, prvo soboto v novem letu, organiziramo pohod do gobarskega doma na Šentrumarju.
 Po božičnih in novoletnih praznikih so sprehodi v naravi pravi balzam za telo in dušo. V soboto, 4. Januarja 2020, smo člani Društva gobarjev Štorovke Šetrumar Hočevje, za vse ljubitelje  pohodništva in prijetne rekreacije,  organizirali nezahteven pohod do gobarskega doma na Šentrumarju.  Šentrumar je hrib, ki ga lahko vidite iz vasi Hočevje. Gobarski dom  leži malo po vrhom Šentrumarja na nadmorski višini 642 m. Bilo je prijetno hladno in sončno januarsko jutro. Termometer v Hočevju je zabeležil minus 5 stopinj celzija. Ljubitelje rekreacije vreme nikoli ne ustavi, pa kakršno koli že je. Zbor udeležencev pohoda na hrib Šentrumar z našim vodičem je bil ob 9. uri na treh zbirnih mestih. Pri trgovini Krka na Krki je zbrane pohodnike po gozdni poti proti Šentrumarju popeljal Milan. Slabi dve  uri prijetne hoje mimo kotov ni bilo za nikogar prenaporno. Pri Jakličevem domu na Vidmu je pohodnike počakal Jože in prej kot v dveh urah so prispeli do gobarskega doma. Letos se je pohodnikom, ki so se na pot odpravili  iz Vidma, pridružilo 33  članov Turističnega društva Šenčur pri Kranju, ki so po dobrepoljskih krajih vandrali prvič in ne zadnjič, so obljubili. Izpred gasilskega doma v Hočevju, mimo cerkve sv. Jožefa, ste se na Šentrumar lahko odpravili v družbi Gerte. Iz Hočevja mimo kotov je pot do Šentrumarja najkrajša in nezahtevna. Pohodniki, ki jih je bilo več kot pretekla leta, so se pri gobarskem domu okrepčali, se odpočili, pokramljali v prijetni družbi in se zadovoljni vrnili v dolino proti domu.


Zelo nas veseli, da so se letošnjega pohoda udeležili naši zvesti obiskovalci gobarskega doma, pohodniki, ki smo jih zadnja leta pogrešali in seveda pohodniki, ki so naše kraje obiskali prvič.

Ko bo leto naokoli in če vas bo zamikalo, da naredite nekaj zase in dobro počutje, se nam pridružite na enem izmed zbirnih mest. Tisti, ki vam je pot do Šentrumarja že dobro poznana, pridite po svoji poti, ne bo vam žal.


Nasvidenje prvo soboto v letu 2021 pri gobarskem domu   na Šentrumarju.
 

 
Višje kazni za pogoltne gobarje
(Vir: Delo 22. 08. 2011): Največja dovoljena količina nabranih gob je kljub prejšnji mesec objavljeni novi uredbi o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv, ki deloma dopolnjuje uredbo o varstvu samoniklih gliv, ostala nespremenjena, prav tako še naprej veljajo pravila o nabiranju.Nov pravilnik je določneje opredelil, katere vrste gob se lahko nabirajo in kje, je dejal Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP. Gobarji morajo gobe nad najdiščem očistiti, jih nabirati v pletene košare (in ne v plastične vrečke, vedra in podobno embalažo), največ pa jih lahko iz gozda naenkrat odnesejo dva kilograma.

Kazen za kršitelje je po novi uredbi višja in znaša od 250
evrov do 2500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa od 400 evrov do 4000 evrov.
 
Zdravju nevarne gobe - Vodnik z nasveti za varno nabiranje gob
Poletni in jesenski meseci so ravno pravšnji, da se odpravite v gozd in naberete nekaj užitnih gob. Če spadate med nevedneže, se pred odhodom nujno pozanimajte in dobro prepričajte, katere gobe so varne in katere nevarne za vaše zdravje.

Zelo pomembno dejstvo pri nabiranju gob je, da morate dobro poznati vrste vsaj najbolj pogostih trosnjakov v Sloveniji. Pozorni bodite na vse vidne znake, saj boste tako prepoznali vrsto gobe in s tem uspešno zaščitili svoje zdravje. Lahko je samo ena izmed nabranih gob, ravno ena najnevarnejših in vam bo s tem povzročila hude zdravstvene težave. Pred začetkom sezone nabiranja se lahko včlanite v gobarski klub, se udeležite gobarskih razstav, si preberite strokovne priročnike in druge koristne članke, ki vas bodo zaščitili pred zastrupitvijo (Več).
 
Pot do gobarskega doma na Šentrumarju
Karta Hočevja in okolice ter peš pot iz Hočevja do gobarskega doma v Šentrumarju. Parkirni prostor pri gasilskem domu, pot nadaljujemo do cerkve Sv.Jožefa tu zavijemo levo na poljsko pot po Pinkijevi poti do kotov, na križišču se držimo desno po Milanovi poti ( smerokaz ) proti Šentrumarju.

V kotih si lahko ogledamo res lepo izdelano lovsko prežo,  napajalnik za divje živali ter jasli ali krmilnico. Na Milanovi poti imamo tudi počivališče (smo približno na pol poti), pot nadaljujemo proti gobarskemu domu med postanki si ogledamo bukovo kresilko (Fomes fomentarius), ki krasi bukova drevesa ob sami poti, od tu približno po 300 m sledimo za levim ovinkom na desni strani smerokaz na desno, približno po 60 metrih prečkamo gozdno cesto ( cesta pelje levo proti Javham desno proti Hočevju oziroma Dobrepolju), ko prečkamo cesto se vzpenjamo po gozdni poti 308 m in že smo na višini 642 m/n pri gobarskem domu Štorovke v Šentrumarju.

Za to peš pot bomo porabili 45 minut zmerne hoje. Nekaj metrov stran od doma je razgledna točka, ob lepem vremenu nam pogled seže proti Grosuplju, Karavankam, Julijskim Alpam vse do našega očaka Triglava.
Lahko pa uporabimo krajšo Cirilovo pot. Pot začnemo pri prvi hiši št. 2 na začetku vasi iz smeri Dobrepolje. Spustimo se poleg hiše po poljski poti navzdol, nato je pot označena z puščicami in napisi. Za to pot boste potrebovali 25-30 minut.
 
Pravočasno se zaščitite pred klopnim meningoencefalitisom

Ljubljana, 12. april 2010 Strokovnjaki UKC Ljubljana opozarjajo, da se s pričetkom pomladi poveča tudi aktivnost klopov, ki prenašajo klopni meningoencefalitis. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi, zato je pravočasna zaščita še posebno smiselna (Več).